További oldalak:

Banga Beáta, életvezetési tréner a coachingról

bangabeatanevetos

Életünk során többféle krízishelyzet kerül elénk. Van, amin könnyen túljut az ember, és van, ami komoly útvesztőnek tűnik. Banga Beáta életvezetési trénerként segít eligazodni az önismeret felé vezető úton.

„Az önmegismeréshez szükség van őszinteségre, hogy be tudjuk vallani magunknak azokat az igazságokat is, amelyek bevallása néha bizony fájdalommal jár(hat). Az önismereti folyamatot jó esetben önelfogadás követi. Ezekhez viszont kell érettség.”

 

 

A coach (edző) szó sokáig a sportpályáról volt ismert. Milyen vonatkozásban értelmezhető a Life- Coach kifejezésben?

A Life Coach legegyszerűbben lelki edzőként értelmezhető. De szeretem azt a kifejezést is használni, hogy mentális tréner, vagy azt, hogy életvezetési tréner. A diplomámon a hivatalos megnevezés az, hogy személyi, és személyközi kapcsolatok válságmenedzsere.  De nem kell válsághelyzet, hogy  coachoz forduljunk :)

Hogyan válik külön ez a fajta lelki segítség a pszichológus munkájától?

A pszichológia elemez, és főleg a múltból indul ki, azt felfejtve próbálja megérteni a mai történéseket, problémákat. A coaching nem foglalkozik a múlttal. A múlt elmúlt, a jövő még nincsen, tehát a jelen megértésével a jövőre koncentrál.  Az iskolában ahol tanultam az a mottónk:

„A múlt elmúlt, a jövő még nincsen, azt kell felépíteni a mában”

A honlapod indító idézete szerint: Senki sem fordulhat vissza, hogy mindent újra kezdjen barátom, de bárki nekiállhat innen egy teljesen új befejezést elkezdeni. (Dan Zadra) Te hogyan lettél lelki edző, tanácsadó?

Egész életemben emberekkel foglalkoztam. Alapvetően középiskolai tanárként jöttem rá, hogy a felnőttekkel jobban szeretek dolgozni. Észrevettem, hogy olyanok nyílnak meg bizalmas kérdésekben felém, akiket nem is ismerek annyira, hogy indokolt legyen. Évek óta már tréner-tanácsadóként a szervezeti felépítéssel, csoportokkal dolgoztam.  Amikor a saját életemben adódott egy megoldásra váró helyzet, rátaláltam a coachingra. Ekkor kezdtem el tudatosan is az emberi viselkedéssel, személyi, és személyközi kapcsolatokkal, azok válságaival foglalkozni, és ez segített megoldani a saját problémámat is. Így hitelesen tudom ajánlani mindenki másnak is ezt a módszert.

Mi a tapasztalatod, a férfiak vagy a nők körében lelhető fel nagyobb igény az önismeretre, a fejlődésre?

Nem annyira férfi-nő mint, inkább életkori kérdés ez. Általában életközép válságnak hívjuk (nem mindenki éli meg annak természetesen), amikor elkezdünk azon gondolkodni, hogy ki vagyok én, mi a dolgom, stb.  A fiatalok kb. 30 éves korig úgy érzik, mindent tudnak, és  elég az iskolából, 30 körül alapítanak manapság családot, olyankor arra fókuszálnak. És 40 körül kezdünk újra magunkra figyelni. Ekkor kezd el erősödni bennünk a magunk megismerésének vágya. Az önismeret, önmegismerés egy olyan önmagunkra irányuló lelki folyamat, amely során megismerjük személyiségünk tulajdonságait, képességeit, szándékait, érzelmeinket, gondolatainkat és mindezek együttes működését. Az önmegismeréshez szükség van őszinteségre, hogy be tudjuk vallani magunknak azokat az igazságokat is, amelyek bevallása néha bizony fájdalommal jár(hat). Az önismereti folyamatot jó esetben önelfogadás követi. Ezekhez viszont kell érettség.

Azt mondják, ez a nőket jobban érdekli. Tapasztalatom szerint nem. De az tény, hogy a férfiak szemérmesebbek a kérdésben. A társadalom előtt kevésbé merik felvállalni, hogy Ők sem tudnak mindent. Jobban félnek, hogy gyengébbnek tűnhetnek így. Viszont a coachingra nyitottabbak. Munkahelyükön hamarabb találkoznak a módszerrel, és ezért könnyebben jönnek magánéletükben is.

Milyen utak, ajtók vezetnek az egészséges önismerethez, a harmonikus élethez?

Számtalan út vezet oda. A coaching üléseken ezeket az utakat keressük, személyre szabottan. Nincs egyedüli, mindenkinek egyformán sikerre vivő út. Vannak tesztek, feladatok, játékos feladatok, komoly beszélgetések, kérdések, kérdések keresése, és azokra a válaszok megtalálása. Mindenkinek mást jelent a harmonikus élet. A coachnak nem kell ezt elfogadni, egyetérteni sem kell. Az a jó megoldás, amit a coachee (Ő a coach ügyfele) annak tart. Nekem mindenképpen az az eredmény, ha a coachee jó érzésekkel távozik.

Hogyan dolgozik a mentális tréner? Mi a terápia menete?

Általában 10 alkalmat jelent, de egyénenkénti eltérés várható.  A találkozások 1 órásak, a helyszínük változó, olyan ahol kialakulhat egy nyitott, bizalommal teli beszélgetés. Heti 1 találkozást javasolok.

Az első alkalom az ismerkedés fázisa. Ez arról szól, hogy megismerjük egymást és az adott kérdéskört, eldöntjük, hogy szimpatikusak vagyunk egymásnak, vagy sem, kívánunk-e együtt dolgozni? Kiderítjük, hogy az adott témában tudok-e segíteni. Közösen meghatározzuk a folyamat menetét, a találkozások gyakoriságát, időtartamát, helyét. Tisztázzuk az elvárásokat, megfogalmazzuk a jelenlegi helyzetet és az elérendő célt. Kölcsönös szimpátia esetén elindul egy folyamat.
A 2-3. találkozón már elkezdünk dolgozni az ügyfél által hozott kérdésen. Segítek felszínre hozni azokat a képességeket, kompetenciákat, amelyekkel könnyebben tud majd helyt állni az adott élethelyzetben. Kérdésekkel, és nem pszichologizálással haladunk a cél felé.
A 4. alkalomtól beszélgetünk arról, hogy mi történt az előző találkozás óta, sikerült-e közelebb kerülni a célhoz. Milyen lépéseket tett ennek érdekében. Mindig más-más módszerekkel, tesztekkel dolgozunk, amit az adott helyzet kíván. Tőlem nem kész megoldásokat fog kapni, hanem kérdéseket és új nézőpontokat, melyek segítségével Ő cselekszik.
Az utolsó találkozás alkalmával elemezzük, hogy a folyamat milyen eredménnyel zárult, sikeres változásokat hozott-e az ügyfél életébe.

Milyen élethelyzetben lévő emberek szoktak felkeresni, melyik korosztály nyitott annyira, hogy felismerje a problémáját?

Nagyon változó. Volt már nálam anya a kamasz fiával, mert nem találták egymás felé a kommunikációs lehetőségeket. Volt nálam jó körülmények közt élő házaspár kapcsolati válsággal. Volt 30-as fiatalember, aki a maga által zárt világból ki akart törni. Vannak főnök-beosztott konfliktusos ügyfeleim, munkahelykeresők, akik nem állástalanok, hanem keresik az új életükbe vezető utakat. Legtöbb azonban a párkapcsolati válsághelyzet. A magánéletünkben jól jön egy kívülálló, aki segít rávilágítani egy-két kérdésre, amit mi magunk, akik érzelmileg benne vagyunk, talán meg se tudunk fogalmazni.

Ha valaki egyre jobban megismeri önmagát és egyre közelebb kerül a belső énjéhez, akkor az életében milyen változásokra lesz figyelmes?

Arra, hogy elkezdenek működni azok a helyzetek, melyekben korábban elakadt. Hogy el tud engedni olyan feszültséggel teli helyzeteket, melyekbe korábban rengeteg energiát fektetett. Hogy bátrabban néznek előre. Hogy meglátják a lehetőségeiket, és mernek is élni velük.

 

A klienseid kérdéseket vagy válaszokat kapnak tőled?

Mindenképpen kérdéseket. A válaszokat nekik kell megtalálni, bár  pont ebben segítek. De azt tudni kell, hogy az Ő válaszaik nem feltétlen egyeznek az én válaszaimmal. Az az Ő történetük, Ő életük, Ő megoldásaik. Nekik kell megfelelni, nem nekem.

Mire készüljön fel az, aki szeretne a segítségeddel egy új befejezést elkezdeni?

Hogy sikerülni fog :)

 

 

Laskai Nelli

 

A munkakeresésben az önismeret is alapvető kellék

Összhangban önmagunkkal - promenad.hu :

http://promenad.hu/cikk/osszhangban-onmagunkkal-120434

Helyet a nőknek! - vasarhelyihirek.hu :

http://www.vasarhelyihirek.hu/helyet_a_noknek

Kerülj összhangba önmagaddal!

http://minelli.hu/kerulj-osszhangba-onmagaddal/#more-5336

Összhangban Önmagunkkal

VTV Híradó:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=j-445u-hIrA

 

http://bangabeata.hu/programok.html

 

 

Banga Beáta

+36/20-211-22-45


Skype:

bangabeata

Újdonságok:

Programok:

 

Kérdések, On-line tanácsadás